Implementeren Datagedreven Werken: 5 tips uit de praktijk

29 september 2022

Implementeren Datagedreven Werken: 5 tips uit de praktijk
Veel organisaties zijn gestart met datagedreven werken. Waar de beloofde resultaten mooi zijn, blijkt de praktijk vaak weerbarstig. Daarin loop je tegen allerlei praktische vragen aan zoals: Waarom worden de dashboards slechts mondjesmaat gebruikt? Hoe spelen we goed in op actuele vraagstukken? Hoe houden we de hoeveelheid en de complexiteit van dashboards onder controle? Hoe combineren we domein overstijgende gegevens? Hoe starten we met het bouwen van het datawarehouse?

De hele organisatie meenemen in datagedreven werken kan heel groot(s) aanvoelen. Het is noodzakelijk om daarbij rekening te houden met allerlei aspecten:

  • Het aanleren van nieuwe vaardigheden en datawijs worden door de medewerkers;
  • Het leren denken op een andere (datagedreven) manier door alle lagen van de organisatie;
  • Het optimaal ondersteunen van het bouw- en beheerproces door de architectuur en techniek;
  • Het verkrijgen van inzicht in datakwaliteit en datakwaliteit belangrijk maken;
  • Het waarborgen van de privacy en
  • het beoordelen van opkomende ethische vraagstukken.

Bovenstaande lijst is niet uitputtend, er zijn nog meer factoren te bedenken. Dus waar begin je en hoe moet je verder?

Routekaart Datagedreven Werken

Om hierbij te helpen heeft Native de routekaart datagedreven werken ontwikkeld. Al 1,5 jaar wordt deze aanpak in de praktijk met succes gebruikt. Recent hebben we enkele uitbreidingen en aanpassingen vanuit onze praktijkervaring verwerkt en is de routekaart in een nieuw jasje gestoken.

De routekaart begeleidt de organisatie van een plan naar een gestructureerde en succesvolle implementatie van datagedreven werken. Zij bevat praktische activiteiten en handvatten die resulteren in een ontwikkeling steeds verder richting de gewenste situatie. Door de route te volgen vergeet je geen onderdelen en neem je de organisatie mee.
5 tips voor implementatie

Na de nulmeting (Waar sta je nu? Wat is je ambitie?) krijg je een plan dat op maat gemaakt is voor jouw organisatie. Dit helpt om stapsgewijs te groeien in datavolwassenheid op alle ‘sporen’. Ook ga je vanaf de eerste dag experimenteren met data-toepassingen die kort cyclisch uitgevoerd worden zodat concrete resultaten direct zichtbaar worden. Hiermee wordt datagedreven werken concreet en gaat het leven in de organisatie.

Vanuit de praktijk zien we dat de volgende factoren belangrijk zijn bij het succesvol implementeren van datagedreven werken:

1. Maak een communicatieplan datagedreven werken 

Iedereen heeft een beeld bij datagedreven werken, maar vaak niet hetzelfde beeld. Door regelmatig en op verschillende wijze te communiceren en vooral veel concrete voorbeelden te laten zien, gaat een gedeeld beeld ontstaan in de organisatie.

2. Maak datagedreven werken van de vakafdelingen

Datagedreven werken is geen ICT. Het is een andere manier van werken voor medewerkers op de vakafdelingen. De concrete businessvraag wordt door de vakafdeling opgesteld (denk bijvoorbeeld aan ‘Welke neveneffecten heeft een muziekfestival voor de veiligheid in de omgeving en hoe zouden we deze kunnen minimaliseren?’). Het helpt om een (beleids)vraagstuk op een objectieve, met data onderbouwde manier aan te pakken.

3. Zet de gebruiker centraal

De gebruiker heeft behoefte aan een eenvoudig, makkelijk en in één oogopslag te begrijpen dashboard. Zorg voor een goed team waarin de ontwikkelaar die alle geavanceerde mogelijkheden van het tool kent, vooral ook uitgaat van de wensen van de gebruiker en een eenvoudig en goed bruikbaar dashboard creëert.

4. Begin klein, maar denk groot

Je wilt snel resultaten opleveren en datagedreven werken concreet maken. Het datawarehouse kun je het beste gefaseerd opbouwen (in plaats van een langdurig datawarehouse bouwtraject zonder zichtbaar resultaat). Door (als gemeente) het GGM (gemeentelijk gegevens model) te gebruiken, kan dit ook. Het totale datamodel is dan immers al bekend en daar kan in stappen naartoe gewerkt worden.

5. Neem de tijd en groei evenwichtig

Voer pas de acties uit op het moment dat ze nodig zijn. Collega’s trainen terwijl er nog niets is om te gebruiken, is zonde van ieders tijd. Nadenken over machine learning en artificial intelligence, terwijl er nog amper dashboards zijn ook. Datagedreven werken vraagt om gedragsverandering en dit kost tijd. Accepteer dit en neem de tijd om te groeien.

Meer weten?

Wil je ondersteuning bij het realiseren van een datagedreven organisatie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al begonnen en weet je niet hoe je verder moet? klik hier om onze routekaart te krijgen en neem contact op met Jelle Gotjé (j.gotje@nativeconsulting.nl).

Delen via

Actueel

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

14 november 2024

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

31 oktober 2024

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

17 oktober 2024

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

Common Ground: alleen samen komen we verder

10 oktober 2024

Common Ground: alleen samen komen we verder