verplichting die de AI-act straks voorschrijft, maar ethiek is geen checklist om bepaalde waarden af te vinken. Het gaat erom dat je het gesprek met elkaar voert en vooraf goed nadenkt over; met welk doel zetten we deze toepassing in en wat zijn de (onbedoelde) neveneffecten? Dat ‘waarom’ kan dan in lijn zijn met de organisatiewaarden zijn die je wil nastreven. Eigenlijk is het in de basis heel basaal, maar des te moeilijker in de praktijk.”
Welke tip zou je overheden meegeven wanneer ze aan de slag gaan met AI en Algoritme?
“Verbeter het proces en het systeem waarin je werkt eerst voordat je aan de slag gaat met algoritmisering en robotisering. Weet de inwoner wat hij moet doen wanneer hij moet doen bij een digitale aanvraag en kan die persoonlijk bezwaar maken als er iets niet goed gaat? Of wordt je dan in een soort doolhof van automatisering geleid en krijg je nooit een medewerker te pakken? Ook belangrijk is dat je transparant naar de maatschappij bent in hoe en waarom je bepaalde toepassingen gebruikt. Zo is het voor de burger duidelijk waar diegene aan toe is als je contact hebt met de overheid.
Het start eenvoudig: ga met elkaar in gesprek over het doel dat een nieuwe digitale toepassing moet dienen en hoe deze de dienstverlening versterkt. Dan kom je tot de kern van het werk; de maatschappij een stukje beter maken.”
Meer weten?
Wil je meer weten over de IAMA-methode? Neem dan contact op met Julia via j.straatman@uu.nl, of met de Data School van de Universiteit Utrecht via dataschool@uu.nl
Onze adviseurs van Native Consulting kunnen je helpen met het borgen van ethiek in jouw organisatie. Bekijk ook ons stappenplan digitale ethiek. Voor meer vragen, neem contact op met Tessa Koelewijn of Ollie Peijnenburg.