Impact analyse Wmebv en Wdo: 1+1=3

23 juni 2023

Impact analyse Wmebv en Wdo: 1+1=3
Impact analyse Wmebv en Wdo: 1+1=3
Afgelopen maanden heeft de Eerste Kamer zowel de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV), als wel de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen. Native Consulting begrijpt de uitdagingen die alle wettelijke ontwikkelingen met zich meebrengen. Daarom hebben we eerder een aanpak ontwikkeld: Routekaart Implementatie Informatiewetten. De implementatie van de Wmebv en Wdo gaan een veelvoud aan werk opleveren. Het zal een aanzienlijke inspanning vergen om volledig te voldoen aan deze wetgeving.
Veel gemeenten die we spreken zien in eerste instantie beide wetten als een ICT-vraagstuk en verwachten dat het vanuit daar wordt opgepakt. Echter, de doelstelling van beide wetten is de verbetering van de dienstverlening. Om de interacties tussen burgers, bedrijven en de overheid gemakkelijker, digitaler en veiliger te maken. Hoewel de implementatie en naleving van deze wetten een complex proces is, is het uiteindelijke doel simpel: betere dienstverlening voor iedereen.

Native houdt ervan om voor complexe uitdagingen, praktische oplossingen te ontwikkelen en implementeren. Vanuit deze gedachte hebben we een aanpak ontwikkeld voor de inventarisatie en naleving van de WMEBV en Wdo tegelijkertijd: 1 + 1 = 3!

 

Onze aanpak bestaat uit een zorgvuldig gepland, zes-stappen proces:

In deze eerste fase maken we kennis met de organisatie en voeren we dossieronderzoek uit. We zorgen dat we op dezelfde lijn zitten qua verwachtingen en maken duidelijke afspraken.

 

Wij zorgen ervoor dat alle betrokkenen een duidelijk begrip hebben van de Wmebv en de Wdo. Hierbij is het van belang dat de gehele organisatie wordt meegenomen en benadrukken we de essentie van beide wetten.

 

We voeren een grondige inventarisatie uit om volledig inzicht te krijgen in de huidige situatie van de organisatie met betrekking tot de Wmebv en de Wdo. Hiervoor gebruiken we een uitgebreide checklist.
 

 

 

 

Op basis van onze inventarisatie, stellen we mogelijke scenario’s voor over hoe de organisatie de naleving van deze wetten kan bereiken. We stellen, in samenspraak met afgevaardigden uit de gehele organisatie, een ambitie vast waar we naartoe willen werken om kanaalsturing aan te koppelen.

We evalueren de mogelijke gevolgen van elk scenario voor de organisatie, zowel op korte als op lange termijn.

 

Tot slot werken we het gekozen scenario uit in een gedetailleerd implementatieplan.
Na dit onderzoek start misschien nog wel de grootste klus, namelijk het uitvoeren van het implementatieplan.

 

Even doorbijten levert veel op!

In onze aanpak is het cruciaal om de gehele gemeentelijke organisatie te betrekken bij het inzicht krijgen in het belang van beide wetten. De impact van deze wetten betreft de dienstverlening van de gemeente en strekt zich uit over verschillende afdelingen en niveaus. Des te meer is het van belang dat medewerkers de relevantie ervan begrijpen.

Een van de belangrijkste aspecten van onze aanpak is de inventarisatie die we uitvoeren om volledig inzicht te krijgen in de huidige situatie met betrekking tot de WMEBV en de Wdo. Deze inventarisatie is een omvangrijke taak, maar een die cruciaal is om te bepalen hoe de organisatie ervoor staat ten opzichte van de wetten.

We willen benadrukken dat dit geen snelle oplossing is. Naar onze ervaring duurt het gemiddeld tussen de 6 tot 8 maanden om deze geïntegreerde aanpak volledig uit te voeren. Maar we zijn ervan overtuigd dat deze investering van tijd en moeite zich uiteindelijk zal terugbetalen in een betere digitale dienstverlening en verbeterde bedrijfsprocessen.

 

Gecombineerde checklist inventarisatie

De checklist is gebaseerd op de standaard checklist Wmebv van de VNG, waarbij de uniforme productenlijst van de Wdo is geïntegreerd en gaat nog een stap verder. We hebben extra vragen toegevoegd om te zorgen dat complexiteit en urgentie worden uitgevraagd om zo beter de impact te kunnen bepalen. Daarnaast hebben we slimme functies in de checklist geïntegreerd om het proces van inventarisatie efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken.

 

Vragen?

Als u vragen heeft over onze nieuwe aanpak of als u geïnteresseerd bent om meer te weten over onze checklist? Neem dan contact met Thomas Beniers of Lianne van der Meel. We kijken uit naar de mogelijkheid om samen te werken aan een efficiëntere en effectievere naleving van de WMEBV en de Wdo, altijd met het oog op het dienen van burgers en bedrijven.

Delen via

Actueel

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

14 november 2024

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

31 oktober 2024

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

17 oktober 2024

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

Common Ground: alleen samen komen we verder

10 oktober 2024

Common Ground: alleen samen komen we verder