Informatievoorziening onder druk door bezuinigingen?
24 september 2020
Veel gemeenten staan financieel erg onder druk: Eerder leidde de toenemende kosten voor de Jeugdzorg en de WMO al tot problemen om vervolgens geconfronteerd te worden met de Corona-crisis. Als het kabinet niet snel met meer coronasteunmaatregelen voor gemeenten komt, voorziet de VNG voor 87% van de gemeenten de komende maanden een beetje (39%) of grote (48%) financiële problemen. Niet zo verwonderlijk dus, zou je denken, dat ook aan het informatiedomein een bijdrage wordt gevraagd in deze bezuinigingen. In deze nieuwsbrief leggen we uit waarom we denken dat het niet verstandig is om te bezuinigen op de informatievoorziening, maar hoe u informatievoorziening juist als vliegwiel kunt gebruiken.
1. Informatievoorziening kan het antwoord zijn op de gewenste besparing
De gemeenten kennen veel complexe taken. Het aantal taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten neemt alleen maar verder toe. Het vraagt van een gemeente dat met (ongeveer) dezelfde hoeveelheid medewerkers meer taken worden opgepakt en vaak ook complexer. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat de medewerkers in toenemende mate worden ondersteund door informatiesystemen.
2. In tijden van zuinigheid en ‘keuzes maken’ zijn inzicht en overzicht cruciaal
Als een gemeente moet bezuinigen is het belangrijk dat er inzicht is in de kosten van de operatie en de effecten van bezuinigingen. Data en informatie bieden in toenemende mate de mogelijkheid om inzicht en grip te krijgen op de actuele kosten als ook de verwachte ontwikkeling van de kosten en uitgaven.
3. We benutten het potentieel van onze informatievoorziening nog vaak onvoldoende
Gemeenten investeren veel geld in hoogwaardige informatiesystemen terwijl ze vaak terughoudend zijn in het organiseren van de bijbehorende beheerorganisatie. Als u bedenkt dat software de afgelopen 5 jaar in sterke mate is ontwikkeld van ‘standaard oplossingen’ naar ‘configuratie omgevingen’ is het belangrijk dat de kostbare systemen goed worden ingericht om aan de wensen van de organisatie en de gebruikers tegemoet te komen.
4. De wettelijke ontwikkelingen vragen nog steeds veel aandacht
Financiële crisis of niet, de wettelijke ontwikkelingen staan niet stil. De Omgevingswet is nog steeds niet afgerond, de Wet Open Overheid en de wet Digitale Overheid gaan een enorme impact hebben op de informatievoorziening in het algemeen en de positie van documentaire informatie in het bijzonder.
5. De kwaliteit van de overheidsregistraties is veelal onder de maat
Het aandachtsgebied voor gemeenten verplaatst zich langzaam van documentair beheer naar gegevensbeheer. Onderhoud aan basis- en kernregistraties is, behoudens de GBA en BAG, vaak een ondergeschoven kindje dat nogal eens wordt gezien als een ‘bij-taak’.
6. Bezuinigen op de ‘basis op orde’ taken levert kostbare risico’s op
De maatschappelijke kosten als gevolg van phishing, software gijzeling en hacking neemt jaarlijks toe. Bezuinigen op de basisvoorzieningen die misbruik voorkomen en schade kunnen herstellen veroorzaken impliciet dat vaak hoge risico’s worden geaccepteerd in het geval er toch iets goed verkeerd gaat. De kosten voor herstel, los van de imago-schade, zijn hierbij aanzienlijk.
Dit zijn argumenten om niet te bezuinigen op Informatievoorziening, maar er zijn wel degelijk ook kansen om te kunnen besparen. Bent u benieuwd naar de kansen? Klik dan door naar ons uitgebreide artikel op de website.
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden die wij zien. Nieuwsgierig neem dan contact op met Rob Cortjens r.cortjens@nativeconsulting.nl of bel 085-4012987.