Lang leve de vrijheid
Het juist inzetten en beveiligen van Microsoft 365 is één van de grote problemen die op dit moment bij veel gemeenten speelt. Door corona is Microsoft 365 onder hoge druk binnen gemeentes in gebruik genomen, maar hierbij is vaak onvoldoende aandacht geweest voor beleid, richtlijnen en gebruikersadoptie. Met als gevolg een omgeving die volledig ‘open staat’ waarin medewerkers kunnen doen en laten wat zij prettig vinden, delen van bestanden met externen, het aanmaken van Teams (en kanalen) en de mogelijkheid om overal bestanden op te slaan met daarin mogelijk privacygevoelige gegevens. Of waarbij de omgeving juist beperkt is tot alleen het vergaderen via Teams.
Microsoft 365 is geen bijzaak
De mogelijkheden binnen Microsoft 365 zijn haast onbeperkt en het is verleidelijk om al die mogelijkheden voor je organisatie in te zetten. Techniek is echter niet leidend, maar moet een organisatie ondersteunen. Het beheer van Microsoft 365 is complex en vereist veel kennis en kunde. Het is een belangrijk onderdeel geworden van het applicatielandschap. Daarom is een stevig inrichtingsfundament met spelregels noodzakelijk vóór het verder uitrollen van Microsoft 365 functionaliteit.
Wettelijke ontwikkelingen
In één van onze eerdere nieuwsbrieven “Informatiewetten: Breng de impact en samenhang in kaart” zijn we ingegaan op alle wettelijke ontwikkelingen die op gemeenten afkomen, en hoe een integrale en praktische aanpak voor jouw organisatie van belang is om grip te krijgen op de huidige én toekomstige informatiehuishouding. Maak Microsoft 365 integraal onderdeel van deze aanpak. Onderzoek welke wet- en regelgeving van toepassing is op je platform en welke mogelijkheden er zijn om deze wetten te ondersteunen. Denk hierbij aan de nieuwe archiefwet, Wet open overheid (WOO) of de BIO. |