Webinar – AI verkennen in de gemeentelijke context

17 oktober 2024

Webinar – AI verkennen in de gemeentelijke context

Afgelopen donderdag organiseerden wij het webinar “AI in de gemeentelijke context: van trend naar toepassing!” Samen met deelnemers uit verschillende organisaties en gemeenten verkenden we de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) voor de lokale overheid. Naast de nieuwste trends en technologische innovaties, richtten we in het webinar ons ook op de wijze waarop AI op een verantwoorde en ethisch onderbouwde manier kan worden ingezet.

Tijdens de sessie deelden wij praktijkvoorbeelden van AI-toepassingen, benadrukten wij het belang van data-ethiek en boden wij een vooruitblik op de toekomstige rol van AI in gemeentelijke processen.


Onze Visie op AI

Bij Native Consulting gebruiken we de metafoor van de groeiende boom om onze visie op AI te verduidelijken. Om onze visie verder te verdiepen hebben we een inspiratiesessie ontwikkeld waarin we de metafoor van de groeiende boom als leidraad nemen. Hierin symboliseert de boom niet alleen de technologische vooruitgang, maar ook hoe zaken zoals data, wetgeving en ethiek randvoorwaardelijk zijn om verantwoord om te gaan met de technologie van AI. Net zoals een boom sterk en gezond moet groeien met stevige wortels en takken, laten we hiermee zien dat lokale overheden een solide basis moeten leggen voor de implementatie van AI.

 

 

Praktijkvoorbeelden

In het webinar deelden wij diverse praktische voorbeelden van hoe AI kan bijdragen aan de dienstverlening en de interne bedrijfsvoering. Een greep uit de voorbeelden:

  • Slimme vuilniswagens en lantaarnpalen: deze technologieën stellen gemeenten in staat om efficiënter afval te verzamelen en de veiligheid op straat te verbeteren.
  • Microsoft Copilot: een veelzijdige tool die medewerkers ondersteunt bij het documentbeheer, het genereren van rapportages en het automatisch notuleren van vergaderingen.
  • Automatische gegevensbescherming: algoritmen helpen bij het anonimiseren van gevoelige informatie in documenten, wat zowel tijd bespaart als fouten vermindert.
  • Begrijpen van documenten: AI kan helpen om grote hoeveelheden informatie sneller te begrijpen. Bijvoorbeeld door informatie samen te vatten.
  • Verbeterde dienstverlening: door het inzetten van chatbots op de gemeentelijke website wordt de digitale dienstverlening makkelijker te benaderen. Ook kan AI helpen met het herschrijven van brieven en taal toegankelijker maken voor de inwoner.

Deze concrete toepassingen van AI vormen de vruchten van onze AI-boom, waarbij de technologieën en tools de takken zijn die deze vruchten dragen. Het fundament van deze boom wordt gevormd door de data- en informatiehuishouding van de organisatie. Het gereedschap duidt op de beheersmaatregelen om de AI toepassing goed te kunnen laten ‘groeien’. Op een van deze maatregelen hebben we tijdens het webinar verder ingezoomd: digitale-ethiek.

 

Het stappenplan voor digitale-ethiek

Kunstmatige intelligentie (AI) brengt nieuwe ethische dilemma’s met zich mee. Zoals we hebben gezien in verschillende nieuwsberichten over het gebruik van algoritme door de overheid, is het gebruik ervan niet zonder risico. Het is van belang om de impact van nieuwe toepassingen goed te overwegen en een afweging te maken of het doel dat een toepassing dient, opweegt tegen de impact die de AI of het algoritme kan hebben op de inwoner.

Wij bespraken tijdens het webinar hoe in de AI-act het belang van een ethische afweging naar voren komt en zoomden in op de IAMA-methode. Deze methode geeft handvatten om AI en Algoritme te beoordelen op de impact op de grondrechten van de inwoner. Met ons stappenplan voor digitale-ethiek, bieden we een handvat om ethiek te verankeren in de organisatie. Zie hiervoor ook onze nieuwsbrief over het stappenplan: Data-ethiek: een onmisbaar moreel kompas in het digitale tijdperk.

 

Hoe kan Native verder helpen?

Wij staan klaar om lokale overheden te ondersteunen bij het creëren van de juiste randvoorwaarden en het zetten van een eerste stap bij het gebruik van AI. We geven inspiratiesessies met de groeiende boom als leidraad en bieden daarbij ook ons kennisdocumenten AI aan. Ga aan de slag in de organisatie met onze workshop ‘Prompting met generatieve AI’ en leer hoe je met AI tijd kan besparen in je dagelijkse werk. Daarnaast geven we workshops over digitale-ethiek, kunnen we ondersteunen bij het inzetten van de IAMA-methode en begeleiden we organisaties bij het implementeren van ethiek in de organisatie met behulp van ons stappenplan.

In een vrijblijvend gesprek lichten we onze producten graag verder toe. Voor meer vragen, neem contact op met Adam Saint of Tessa Koelewijn.

Deze gegenereerde afbeelding laat zien hoe ChatGPT onze webinar heeft ervaren!

Delen via

Actueel

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

17 oktober 2024

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

Common Ground: alleen samen komen we verder

10 oktober 2024

Common Ground: alleen samen komen we verder

BIO & NIS2: Wat kan je ermee?

19 september 2024

BIO & NIS2: Wat kan je ermee?

AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!

05 september 2024

AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!