Home > Samenwerkingen > Octogram
Bestuurder: werkt uw ICT nog bij een noodgeval? 8 Tips om dit te controleren

Contact

Bestuurder: werkt uw ICT nog bij een noodgeval? 8 Tips om dit te controleren

Stel er is een noodgeval en de ICT-voorzieningen vallen uit. B.v. brand in het gemeentehuis Waalre, stroomuitval in de Bommeler- en Tielerwaard of een dreigende IT-infarct in Amstelveen. Kunt u dan de gegevens over uw burgers en bedrijven raadplegen? Hoe informeert u het publiek? En kunt u gebruik maken van een noodlocatie met ICT-voorzieningen voor uw medewerkers? Immers u bent als bestuurder verantwoordelijk om dit goed te regelen.

Wat u nodig heeft, zijn minimaal communicatiemogelijkheden (o.a. telefoon), toegang tot uw gegevens en computers om op te werken. Bovendien worden data en ICT-voorzieningen vaker in de cloud geplaatst en dit kan mogelijk tot problemen leiden als verbindingen uitvallen. Ook als u alle ICT-voorzieningen in het gemeentehuis heeft gehuisvest moet u een plan B hebben als het gemeentehuis onderdeel is van de calamiteit.

Hoe kunt u eenvoudig nagaan of u voldoende bent voorbereid en niet in dezelfde situatie terecht komt als uw collega’s hierboven? Eigenlijk heel eenvoudig, door een aantal calamiteiten in scene te zetten.

Hier 8 tips om een calamiteit te ensceneren. Kijk dan bij elke calamiteit of (1) uw computers en telefoons blijven werken, (2) of u gegevens kunt raadplegen en (3) burgers kunt informeren.

  1. Simuleer stroomuitval: schakel de elektriciteit van het gemeentehuis uit via de hoofdschakelaar.
  2. Simuleer het uitvallen van internet: zet het internet-modem uit.
  3. Simuleer het wegvallen van een bepaalde clouddienst: blokkeer het internet-verkeer vanaf dat bepaalde IP-adres in de firewall.
  4. Simuleer het onbruikbaar raken van het gemeentehuis (bij o.a. brand): draai ‘ochtends vroeg de deur op slot en schakel de elektriciteit en internet uit.
  5. Simuleer overbelasting van de website en internetverbindingen: koop een DDoS aanval in.
  6. Simuleer het uitvallen van GSM-zendmasten: zet alle mobiele telefoons en tablets met gsm-chip uit.
  7. Simuleer het uitvallen van vaste telefonie: zet de telefooncentrale uit.
  8. Simuleer het niet beschikbaar zijn van GBA: zet de betreffende applicatie uit

Uiteraard kunt u ook een combinatie van bovenstaande calamiteiten uitvoeren. U zult als bestuurder merken dat de calamiteiten eenvoudig uit te voeren zijn, maar dat de gevolgen stevig zijn. Dit geeft u stof tot nadenken met uw vakspecialisten over het gevoerde informatiebeleid. Kijk ook eens naar de top 10 bestuurlijke aandachtspunten als leidraad om met elkaar in gesprek te gaan.

ICT calamiteiten gemeente